Social Icons

Pages

Featured Posts

Friday, July 13, 2018

:: Life Story ::






Malam ni, duk berbual ngan member sampai keluar topik "sesal". 😅Haha Lepas tu sorang2 story, for their entire life dlm 20 tahun hidup ni, what is the most regretful things happened. 😎 Yup, kehidupan ni memang telah diaturkan oleh Dia. Hatta setiap kesilapan itupun adalah dari Dia. Jadi kenapa perlu menyesal right. So just accept our fate. 😁

But, seandainya masa boleh diundur, perkara yang aku rasa aku perlu buat ialah.... Hahaha 😎 Masuk SBP/MRSM lepas Form 3. Actly, dulu aku berimpian nak masuk SBP. Tp masa UPSR tk dpt 5A, maka aku nekad untuk struggle time PMR. Kirenye mase tu aku anggap masuk Maahad, macam sementara je. Struggle study n finally achieve my wish dapat straight A tuk PMR... Alhamdulillah🤲🏻

Aku dah decide nak apply SBP, tapi tah camne, guru2 Maahad pujuk supaya stay Maahad. Haha Yela, sek aku tk power dalam akademik. Jrg masuk paper tuk result PMR SPM. STAM tu yela sllu dpt terbaik. 😂 Tahun aku 4 owg yg straight sume stay. Aku mase tu rase nak protes, nak pindah gak. Tapi tetiba parent pun suh aku stay. N sami'tu wa a'to'tu, aku stay... Terus smpai SPM, tp tk dpt straight (Masa trial result menurun, aku kene jumpe stiap guru utk brief. What? Walhal, aku rasela masih perform la tu. Cume menurun sebab banyak tanggungjwab. #AlasanSangat)🤣

Ok, so dah alang-alang stay tu maka teruskan jelah ke STAM. At the end, futher to Egypt. Kadang2 aku selalu tanya diri aku, betul tak ape yang aku pilih, aku buat. Dalam sesal tu, aku mencari hikmah for what everything that happened. Cause, Ive dream for my life.. Tapi Allah susun dengan cantik. Just follow the flow. Insyaallah, redha, ikhlas.. 😎 Dan panjang lagi kehidupan nak lalui niii.. 😅

Dan dowang still tanya, aku still rasa menyesal ke. Melepaskan cita2 dr kecik. I have nothing to say n biarlah soalan itu tanpa jawapan. HAHAHAHAHAHA

Qaddarallahu wama syaa faal.
Insyaallah. Ashkurillah ala kulli nikmah wa kulli hal allati ta'tohu alaiya. Wa la ubali an ufakkir bilwakti madi. Alla ya laita syabab yaudu yauman. 😉

Last but not least. Aku bersyukur dengan mereka yang berada disisi aku. Bagi semangat time aku jatuh, sabar time aku buat perangai, pinjamkan kekuatan time aku down. Pinjamkan bahu time aku nangis sedu2 bila aku rasa bahu aku dah tak mampu nak pikul. Sabar bile dgr aku bebel2 mcm maknenek. Haha 😋Aku selalu berdoa yang terbaik utk kita semua, untuk kehidupan kita yang akan datang...

Semoga kita menjadi hamba yang taat kepada Robb, anak yg baik buat ibu bapa kita, menjadi menntu yg baik buat mertua kita, isteri yang solehah buat suami, murid yg bgus buat guru, pekerja yg bagus buat majikan, rakyat yg taat kpd pmmpin n pimpinan Islam.

Aminnn Ya Robb.. Ok, ape la aku bebel ni. Bye 


Thursday, July 5, 2018

:: Hari Lahirku ::

Alhamdulillah. Tiada ada yang lebih indah di hari lahirku ini melainkan kehadiran seorang suami yang amat kucintai. Terima kasih Ya Allah kerana menjawab impianku. Impianku untuk berkahwin pada umur 25. Dan hari lahirku yang ke 26, aku telah bertitle seorang isteri..

Terima kasih abang, dalam 3 bulan bergelar suami isteri ini, ye masih baru, tapi terima kasih kerana sentiasa sabar dengan kerenahku. Sabar dengan tingkahlakuku. Sabar dengan segalanya.

Maafkan honey, atas kesilapan honey yang sengaja, ataupun tidak. Merajuk tiba-tiba. Marah tiba-tiba. Angin tiba-tiba.
Honey sayang abang.
Terima kasih bawak honey jalan-jalan celebrate bezday honey. Im a princess today. 😍

I love u abg.


Sunday, May 27, 2018

:: Bahagia Menurut Aku ::

Bahagia?

Apa itu bahagia? Haha Suka? Gembira? Senang?
Merasa sayang dan disayangi itu bahagia.
Merasa cinta dan dicintai itu bahagia.
Merasa kasih dan dikasihi itu bahagia.

Tapi,
Sayang halal ituuu jauhhh lebih indah dan bahagia.
Cinta halal ituuu jauuhhh lebih indah dan bahagia.
Kasih halal ituu jauhh lebih indah dan bahagia.

Untuk merasakan nikmat bahagia bernikah ini, aku lalui pelbagai dugaan. Yang tampak remeh tapi hati ini meruntun.

Tapi janji Allah itu pasti, lambat atau cepat ia pasti hadir.
Aku pernah bertanya Allah seolah aku tidak yakin dengan qodo dan qadarNya. Astaghfirullah

Kini, aku bersyukur dengan sepenuh hati dan jiwa.
Terima kasih hadirkan insan baik ini sebagai pelindungku. ♥


Wednesday, April 25, 2018

:: Lafaz Sakinah ::

16 Mac 2018....

Alhamdulillah.. Thumma Alhamdulillah.. Thumma Alhamdulillah.

Tiada apa yang ingin aku katakan selain lafaz syukur penuh dari hati yang tulus kepadaMu Ya Kholiq..

Terima kasih kerana menjawab permintaanku.
Terima kasih kerana dia yang menjadi jawapan istikharahku.

Ya Allah, dia yang selama ini aku tunggu.
Terima kasih kerana mengakhiri penantian ini.
Allahu Akbar.


Mohd Faiz bin Abu Bakar, suamiku.
Dan ku
Siti Athirah binti Abdul Rahim, isterimu.

Pimpin aku untuk menggapai maghfirah, keredhaan hingga sampai ke JannahNya.

#iraiz92 #tirafaiz #HusbandWife #TillJannah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

 

KALAM ILMU...

~> Khalifah di muka bumi itu perlulah akal seluas langit, mengalir seperti sungai yang deras..
=> Usia umpama harta, bukan banyaknya menjadi perhitungan, tetapi keberkatannya... Harta yang berkat sedikitnya mencukupi, banyaknya boleh diagih-agihkan.. Begitulah usia yang berkat, pendeknya bermanfaat, panjangnya melimpahkan kebaktian.
=>Seseorang yang melihat kebaikan dalam berbagai hal,beerti memiliki fikiran yang baik.Dan seseorang yang memiliki fikiran yang baik akan mendapatkan kenikmatan dalam kehidupan.

=> Ketahuilah bahawa kamu akan diperbuat sepertimana kamu membuat.
=> Imam Syafie pernah berkata, "Tidak akan mulia orang yang mengangkat diri, dan tidak akan hina orang yang merendah diri.."
=> Hidup mulia, mati syurga.
=> Dusta itu memberi ruang musuh mengambil alih kuasa dan ekonomi. Pemimpin yang tidak mengamalkan Al-Quran menyebabkan berlaku permusuhan sesama sendiri.
=> Akhirat itu di hadapanmu, yang memisahkannya hanyalah selangkah bernama kematian.
~> {Al-Ankabut:57}
"Setiap yang bernyawa akan merasai mati. Kemudian hanya pada kami kamu dikembalikan.." Sedarlah, detik hadapan tidak menjamin bahawa kita masih hidup. Oleh itu, hargailah detik sekarang dengan menyediakan bekalan untuk dibawa suatu hari nanti. Selalulah ingat Allah, ingat mati, kita semakin hampir kepada-Nya..
=> Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa yang mengucapkan LAILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH akan masuk syurga.."
=>Tinggalkan apa yang meragukanmu, kerjakanlah apa yang tidak meragukanmu. Sesungguhnya kebenaran membawa ketenangan dan dusta itu menimbulkan keraguan.
=> Ya Allah, sesungguhnya Engkau yang menjadikan kesenangan, maka permudahkanlah urusan kami Ya Allah.
=>Permudahkanlah jangan menyusahkan, gembirakanlah jangan menyedihkan.

=> Dari Abu Al-Darda.. "Dahulukanlah kedua-dua telingamu daripada mulutmu,, sesungguhnya diciptakan dua telinga dan satu mulut agar engkau lebih banyak mendengar dari berbicara.."
~> Songsonglah hati agar selalu bermuhasabah tentang ikhlas. Keikhlasan itu pentadbirnya adalah hati, maka pastikan hati itu selalu bersih dengan ilmu dan ibadah yang sahih. Hanya kita yang dapat menilai dan menghitung hati sendiri. Hitunglah hati sebelum ia dihitung di hadapan Allah Taala kelak.
=> Salah satu sifat manusia yang hingga kini masih mewarnai pergaulan adalah mereka lebih mudah menceritakan perkara-perkara negatif mengenai orang lain berbanding perkara-perkara yang postif.
=> Kecerdasan akal dan fikiran itu adalah lahir dari cahaya iman yang menyerap di hati, tetapi padamnya ia adalah kerana maksiat yang rela dan berleluasa tanpa dikawal dan dihisab.
=> Tidak sempurna iman kamu jika aku (Rasulullah) tidak dicintai melebihi cinta ibu bapa kamu dan manusia lain.
=> Hidup ini adalah teduhan dan singgahan sementara sebelum kita melangkah ke singgahan dan teduhan yang kekal selamanya. Bersedialah kita untuk menghadapnya kerana kita tidak tahu bilakah saat kita menjadi ahli teduhan selamanya itu.
=> Kata orang arifbillah, semakin jauh perjalanan kepada Tuhan, semakin jahil diri dirasakan.. tapi, bila berasa semakin sempurna maka itu tanda telah ditipu syaitan.
=> Allah memberi dunia kepada sesiapa yang dia suka atau tidak suka, tetapi Allah memberi agama kepada orang yang Dia suka iaitu orang yang beriman.
=> Sebaik-baik manusia ialah mereka yang memberi manfaat kepada orang lain, dan bukan menyusahkan orang lain.
~> Setiap yang kita lakukan bukannya apa-apa, dan kita juga bukannya siapa-siapa, jika bukan kerana besarnya cinta kita kepada-NYA.
=> Dalam hidup ini ada 3 perkara yang paling berharga; Pertama: Allah yang memberi hidayah.. Kedua: Ibubapa yang memberi sokongan.. Ketiga: Masa yang selalu tinggalkan kita tanpa kita sedari. Maka, jagalah ketiga-tiga ini supaya berjaya di dunia dan di akhirat.
=> Zina itu mengakibatkan banyak wabak penyakit, tipu dalam urusniaga menyebabkan masalah ekonomi, menolak zakat menyebabkan kemarau panjang.
=> Tiada yang lebih perit dan pahit yang dirasai oleh hati dan jiwa melainkan kemaksiatan yang berterusan, malah maksiat itu adalah baja kepada nafsu amarah.
=> Firman Allah, "Katakanlah adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu? Hanya orang yang menerima peringatan ialah orang=orang yang berakal."