Pages

Sunday, September 2, 2012

:: Menjelang Syawal ::


S.A.L.A.M  L.E.B.A.R.A.N

Dulu mase kecik-kecik, bile dengar takbir dan lagu-lagu raye mesti rase gembira dan tak sabar-sabar nak raye... Al-maklumlah, kecik-kecik apa yang nak difikirkan..Rase tak sabar nak pakai baju raye dan nak kumpul duit raye jela...  Sekarang, bile dengar takbir dan lagu raye, rase sebak+sedih tahap max... Al-maklumlah, pertama kali di perantauan... Paling menyedihkan, sebab my family raya di Ipoh,,,, waaaa rindu sama opah ngan atuk Dino dan semua family kat sana... (Dah lama sangat tak balik Ipoh)... L

Walaubagaimanapun,,, saya ada kakak-kakak yang sentiasa menghiburkan (daku paling junior kat RNSK)..  Jadi kesedihan saya sedikit terubat... Apa yang kami lakukan sempena menghadapi Syawal??

Taraaaaaaaaaaaaaaaaaa....JJJ

Buat kuih rayaaaaaaa...

Ni kueh konflek madu... Ha semestinye kueh ni menjadi
kegemaran orang ramai... Saya suke.. J
Ha,,, ni pule kueh Cookies,,, kami cuba menggantikan
hazel nut dengan coklat M&M... Menarikkan??JAlamakkk!! Banyaknye semut... Jadi mari kita buat kuih Sarangheo.
Opppsss... maalish2.. kueh Sarang Semut.... J


Semua tau tak ni kueh ape? Ape lagi kalu bukan kueh Dam
kegemaran saya.. Baunye sahaja sudah mengiurkan.. Wahh.. J

Sebenarnya kami buat 10 jenis kueh.. Tapi saya upload sikit jela... 

10 Malam terakhir Ramadhan.........

Masyarakat di Mesir sangat-sangat berbeza dengan mesyarakat di Malaysia... Jika di Malaysia, 10 malam terakhir kita sibuk dengan persiapan raya yang harus sehingga kita mengabaikan yang wajib.. Jika solat fardhu pun jarang-jarang dilakukan apatah lagi solat sunat... Tetapi berbeza halnya dengan masyarakat di Mesir.. Masjid-masjid hidup dengan solat sunat di malam hari... 


Keadaan Masjid Libi Hayy Sabi yang sangat penuh...
Masyaallah Tabarakallah....


Pagi Syawal.... Menjelang Aidilfitri...JSELAMAT
HARI RAYA
AIDILFITRI
MAAF
ZAHIR DAN BATIN
J


No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

 

KALAM ILMU...

~> Khalifah di muka bumi itu perlulah akal seluas langit, mengalir seperti sungai yang deras..
=> Usia umpama harta, bukan banyaknya menjadi perhitungan, tetapi keberkatannya... Harta yang berkat sedikitnya mencukupi, banyaknya boleh diagih-agihkan.. Begitulah usia yang berkat, pendeknya bermanfaat, panjangnya melimpahkan kebaktian.
=>Seseorang yang melihat kebaikan dalam berbagai hal,beerti memiliki fikiran yang baik.Dan seseorang yang memiliki fikiran yang baik akan mendapatkan kenikmatan dalam kehidupan.

=> Ketahuilah bahawa kamu akan diperbuat sepertimana kamu membuat.
=> Imam Syafie pernah berkata, "Tidak akan mulia orang yang mengangkat diri, dan tidak akan hina orang yang merendah diri.."
=> Hidup mulia, mati syurga.
=> Dusta itu memberi ruang musuh mengambil alih kuasa dan ekonomi. Pemimpin yang tidak mengamalkan Al-Quran menyebabkan berlaku permusuhan sesama sendiri.
=> Akhirat itu di hadapanmu, yang memisahkannya hanyalah selangkah bernama kematian.
~> {Al-Ankabut:57}
"Setiap yang bernyawa akan merasai mati. Kemudian hanya pada kami kamu dikembalikan.." Sedarlah, detik hadapan tidak menjamin bahawa kita masih hidup. Oleh itu, hargailah detik sekarang dengan menyediakan bekalan untuk dibawa suatu hari nanti. Selalulah ingat Allah, ingat mati, kita semakin hampir kepada-Nya..
=> Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa yang mengucapkan LAILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH akan masuk syurga.."
=>Tinggalkan apa yang meragukanmu, kerjakanlah apa yang tidak meragukanmu. Sesungguhnya kebenaran membawa ketenangan dan dusta itu menimbulkan keraguan.
=> Ya Allah, sesungguhnya Engkau yang menjadikan kesenangan, maka permudahkanlah urusan kami Ya Allah.
=>Permudahkanlah jangan menyusahkan, gembirakanlah jangan menyedihkan.

=> Dari Abu Al-Darda.. "Dahulukanlah kedua-dua telingamu daripada mulutmu,, sesungguhnya diciptakan dua telinga dan satu mulut agar engkau lebih banyak mendengar dari berbicara.."
~> Songsonglah hati agar selalu bermuhasabah tentang ikhlas. Keikhlasan itu pentadbirnya adalah hati, maka pastikan hati itu selalu bersih dengan ilmu dan ibadah yang sahih. Hanya kita yang dapat menilai dan menghitung hati sendiri. Hitunglah hati sebelum ia dihitung di hadapan Allah Taala kelak.
=> Salah satu sifat manusia yang hingga kini masih mewarnai pergaulan adalah mereka lebih mudah menceritakan perkara-perkara negatif mengenai orang lain berbanding perkara-perkara yang postif.
=> Kecerdasan akal dan fikiran itu adalah lahir dari cahaya iman yang menyerap di hati, tetapi padamnya ia adalah kerana maksiat yang rela dan berleluasa tanpa dikawal dan dihisab.
=> Tidak sempurna iman kamu jika aku (Rasulullah) tidak dicintai melebihi cinta ibu bapa kamu dan manusia lain.
=> Hidup ini adalah teduhan dan singgahan sementara sebelum kita melangkah ke singgahan dan teduhan yang kekal selamanya. Bersedialah kita untuk menghadapnya kerana kita tidak tahu bilakah saat kita menjadi ahli teduhan selamanya itu.
=> Kata orang arifbillah, semakin jauh perjalanan kepada Tuhan, semakin jahil diri dirasakan.. tapi, bila berasa semakin sempurna maka itu tanda telah ditipu syaitan.
=> Allah memberi dunia kepada sesiapa yang dia suka atau tidak suka, tetapi Allah memberi agama kepada orang yang Dia suka iaitu orang yang beriman.
=> Sebaik-baik manusia ialah mereka yang memberi manfaat kepada orang lain, dan bukan menyusahkan orang lain.
~> Setiap yang kita lakukan bukannya apa-apa, dan kita juga bukannya siapa-siapa, jika bukan kerana besarnya cinta kita kepada-NYA.
~> Sesungguhnya Allah tidak melihat bentuk tubuhmu, dan tidak pula melihat ketampananmu, tetapi Allah melihat hatimu.
=> Dalam hidup ini ada 3 perkara yang paling berharga; Pertama: Allah yang memberi hidayah.. Kedua: Ibubapa yang memberi sokongan.. Ketiga: Masa yang selalu tinggalkan kita tanpa kita sedari. Maka, jagalah ketiga-tiga ini supaya berjaya di dunia dan di akhirat.
=> Zina itu mengakibatkan banyak wabak penyakit, tipu dalam urusniaga menyebabkan masalah ekonomi, menolak zakat menyebabkan kemarau panjang.
=> Tiada yang lebih perit dan pahit yang dirasai oleh hati dan jiwa melainkan kemaksiatan yang berterusan, malah maksiat itu adalah baja kepada nafsu amarah.
=> Firman Allah, "Katakanlah adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu? Hanya orang yang menerima peringatan ialah orang=orang yang berakal."