Pages

Wednesday, March 27, 2013

:: Mungkinkah Berakhir? ::


     It's gonna be another with the sun shine.... Haha ^^  Hari ni takde kuliah. Jadi free sikit tapi tetap kene bace buku jgak harini.. Tapi tahun ni tak terlalu padat macam tahun lepas.. Disebabkan hal itu, kenelah pandai manage masa.. Jangan leka sangat Trah !!

Nothing to say.. Cume, Ardhun Kinanah ni banyak mengajar aku... Tak tau nak describe cammane.. Tapi setiap orang yang melalui liku-liku disini pasti akan faham.. Hidup ni penuh dengan ujian dan cabaran, dan aku tidak terkecuali daripada tu.. Kadang-kadang ujian tu adalah dari sahabat-sahabat kita sendiri.. Orang yang kita sayang pulak tu..  

Aku pernah merasa terkilan.. Lama sangat perasaan tu bertapak dan bermaharajalela dalam sanubari aku. Bermacam-macam cara aku cuba 'nyah' kan die... Namun tak mampu.. Mungkin sebab emosi aku masih keliruan lagi.. Aku cube nak halang tapi mungkin tak cukup kuat.. Yela.. Kewujudannya masih depan mata kan.. Aigoo...

Satu lagi sebab die baik, jadi aku lagi sanggup simpan dan biarkan hati aku terluka..(Cehh, ayat sakskrit tu !! Jangan main-main.. Haha ) Walaubagaimanapun, takkan die tak tau tindakan die tu mengecam ramai orang yang berkaitan..Dan akulah pendengar setia mereka itu.. Dan aku juga sama seperti mereka...

Ahh.. Boleh ke sekarang ia menjadi pengakhiran? Hem.. Hemm.. Oklah, banyak lagi masalah umat yang ko kene fikir Trah.. Kalau fikir masalah diri je tak kemane, ke laut jawabnye. Haha


Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah


Hem.. Minggu lepas kitowang dapat join satu Seminar Adobe n After Efect.. Beshhnyee, lepas ni boleh edit gambar-gambar dan wat After Effect.. "Ini sesuatu yang menyeronokkan".. Hee

Teringat kate-kate Presiden masa Majlis Penutupan.. Jika bidang ni tak dikuasai oleh kite sebagai salah satu medium dakwah, takkan kita nak biarkan golongan lain yang menguasainya. Saya sokong 110% Presiden....Insyallah... ^^

(\__/)
(,^_^)
((")(") LOVE U ALL..
TINTASAMUDERA


No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

 

KALAM ILMU...

~> Khalifah di muka bumi itu perlulah akal seluas langit, mengalir seperti sungai yang deras..
=> Usia umpama harta, bukan banyaknya menjadi perhitungan, tetapi keberkatannya... Harta yang berkat sedikitnya mencukupi, banyaknya boleh diagih-agihkan.. Begitulah usia yang berkat, pendeknya bermanfaat, panjangnya melimpahkan kebaktian.
=>Seseorang yang melihat kebaikan dalam berbagai hal,beerti memiliki fikiran yang baik.Dan seseorang yang memiliki fikiran yang baik akan mendapatkan kenikmatan dalam kehidupan.

=> Ketahuilah bahawa kamu akan diperbuat sepertimana kamu membuat.
=> Imam Syafie pernah berkata, "Tidak akan mulia orang yang mengangkat diri, dan tidak akan hina orang yang merendah diri.."
=> Hidup mulia, mati syurga.
=> Dusta itu memberi ruang musuh mengambil alih kuasa dan ekonomi. Pemimpin yang tidak mengamalkan Al-Quran menyebabkan berlaku permusuhan sesama sendiri.
=> Akhirat itu di hadapanmu, yang memisahkannya hanyalah selangkah bernama kematian.
~> {Al-Ankabut:57}
"Setiap yang bernyawa akan merasai mati. Kemudian hanya pada kami kamu dikembalikan.." Sedarlah, detik hadapan tidak menjamin bahawa kita masih hidup. Oleh itu, hargailah detik sekarang dengan menyediakan bekalan untuk dibawa suatu hari nanti. Selalulah ingat Allah, ingat mati, kita semakin hampir kepada-Nya..
=> Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa yang mengucapkan LAILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH akan masuk syurga.."
=>Tinggalkan apa yang meragukanmu, kerjakanlah apa yang tidak meragukanmu. Sesungguhnya kebenaran membawa ketenangan dan dusta itu menimbulkan keraguan.
=> Ya Allah, sesungguhnya Engkau yang menjadikan kesenangan, maka permudahkanlah urusan kami Ya Allah.
=>Permudahkanlah jangan menyusahkan, gembirakanlah jangan menyedihkan.

=> Dari Abu Al-Darda.. "Dahulukanlah kedua-dua telingamu daripada mulutmu,, sesungguhnya diciptakan dua telinga dan satu mulut agar engkau lebih banyak mendengar dari berbicara.."
~> Songsonglah hati agar selalu bermuhasabah tentang ikhlas. Keikhlasan itu pentadbirnya adalah hati, maka pastikan hati itu selalu bersih dengan ilmu dan ibadah yang sahih. Hanya kita yang dapat menilai dan menghitung hati sendiri. Hitunglah hati sebelum ia dihitung di hadapan Allah Taala kelak.
=> Salah satu sifat manusia yang hingga kini masih mewarnai pergaulan adalah mereka lebih mudah menceritakan perkara-perkara negatif mengenai orang lain berbanding perkara-perkara yang postif.
=> Kecerdasan akal dan fikiran itu adalah lahir dari cahaya iman yang menyerap di hati, tetapi padamnya ia adalah kerana maksiat yang rela dan berleluasa tanpa dikawal dan dihisab.
=> Tidak sempurna iman kamu jika aku (Rasulullah) tidak dicintai melebihi cinta ibu bapa kamu dan manusia lain.
=> Hidup ini adalah teduhan dan singgahan sementara sebelum kita melangkah ke singgahan dan teduhan yang kekal selamanya. Bersedialah kita untuk menghadapnya kerana kita tidak tahu bilakah saat kita menjadi ahli teduhan selamanya itu.
=> Kata orang arifbillah, semakin jauh perjalanan kepada Tuhan, semakin jahil diri dirasakan.. tapi, bila berasa semakin sempurna maka itu tanda telah ditipu syaitan.
=> Allah memberi dunia kepada sesiapa yang dia suka atau tidak suka, tetapi Allah memberi agama kepada orang yang Dia suka iaitu orang yang beriman.
=> Sebaik-baik manusia ialah mereka yang memberi manfaat kepada orang lain, dan bukan menyusahkan orang lain.
~> Setiap yang kita lakukan bukannya apa-apa, dan kita juga bukannya siapa-siapa, jika bukan kerana besarnya cinta kita kepada-NYA.
~> Sesungguhnya Allah tidak melihat bentuk tubuhmu, dan tidak pula melihat ketampananmu, tetapi Allah melihat hatimu.
=> Dalam hidup ini ada 3 perkara yang paling berharga; Pertama: Allah yang memberi hidayah.. Kedua: Ibubapa yang memberi sokongan.. Ketiga: Masa yang selalu tinggalkan kita tanpa kita sedari. Maka, jagalah ketiga-tiga ini supaya berjaya di dunia dan di akhirat.
=> Zina itu mengakibatkan banyak wabak penyakit, tipu dalam urusniaga menyebabkan masalah ekonomi, menolak zakat menyebabkan kemarau panjang.
=> Tiada yang lebih perit dan pahit yang dirasai oleh hati dan jiwa melainkan kemaksiatan yang berterusan, malah maksiat itu adalah baja kepada nafsu amarah.
=> Firman Allah, "Katakanlah adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu? Hanya orang yang menerima peringatan ialah orang=orang yang berakal."