Pages

Monday, January 19, 2015

:: Muhasabah Bersama ::

Salam warga blogger.. Entah kenapa aku rasa tersentuh membaca perkongsian ini dari group wasup..  Dan aku berniat untuk berkongsi di sini juga. Seorang pelajar, yang sangat bersungguh-sungguh dalam menggapai cita-cita.  Sungguh, dalam kita punya apa-apa.. Jangan lupa pada yang tiada apa-apa..
Semoga adik ini peroleh segalanya suatu hari nanti, bukan untuk dirinya sahaja, tapi keluarga, masyarakat, ummah, bahkan negara. Aminnn..

(coretan seorang pelajar senior di SBP)
A heart rendering story that happened lately...
Assalam... wbt semua...
Tak tahu nak mulakan cerita ni macamana. Hari ni 13 Jan 2015 merupakan sesi pendaftaran pelajar baharu tingkatan 1 ke sekolah berasrama penuh. Saat diri ini melangkah masuk ke dewan, terpandang seorang pelajar berwajah sugul dan sedikit kepenatan di tengah2 pelajar baharu lain tetapi hanya dia sahaja berbaju t-shirt berkolar warna merah. Matanya hanya memandang keadaan sekeliling kerana kawan2 semua berbaju pitih serba baharu.
Percaturan Allah sangat indah. Rupanya dialah mentee saya di asrama nanti. Tatkala ibu bapa keluarga lain riang gembira mendaftar anak mereka dgn baju dan kasut baharu, bapa pelajar ini menghampiri saya kerana tidak tahu apa perlu dibuat.
Mereka berdua menaiki bas dari Kelantan jam 9 mlm tadi dan sampai di Seremban jam 10 pg, terus ke SM SAINS TUANKU JAAFAR di Kuala Pilah. Mereka ini adalah mangsa banjir yang kehilangan segala2nya.
Namun, keazaman dan tekad untuk berjaya mengatasi segala2nya. Bertambah sedih apbila dia hanya membwa sebuah beg tarik yang terisi di dalamnya beberapa helai baju dan saya terus berlinang air mata tatkala beg dukung belakang yang dipeluknya itu tiada zip...
Ya Allah...
Engkau tidak memberi kekayaan harta pada mereka tetapi Engkau memberi kekayaan ilmu pada anak itu... Seorang pelajar yang gifted memperoleh 5A dalam UPSR 2014 walaupun tinggal di kampung namun dia merupakan pelajar terbaik daerah Kuala Krai, Kelantan.
Setelah selesai pendaftaran, saya membawanya membeli barang kelengkapan. Saat di dorm, pelajar lain ditemani ahli2 keluarga, namun tidak baginya, segalanya diuruskan sendiri. Tatkala orang lain menggantung baju kemeja, dia hanya menggantung impian sahaja kerana segalanya tidak tersedia untuknya. Tatkala ibu bapa pelajar lain memberi wang saku perbelanjaan, namun dia hanya ada wang sumbangan ihsan. Ketabahan diri mengatasi kemewahan org lain.
Ibu bapa pelajar lain gajinya 10k namun sukar untuk saya tafsir jumlah pendapatan ayahnya.
Sebak hati ini hanya Allah yang tahu. Ayahnya pulang semula ke Kelantan untuk menyambung mencari rezeki, meninggalkan seorang anak sulung yang jauh di mata selepas ini.
Permintaannya akan saya cuba tunaikan kerana ingin bertukar kelas kerana dia terlalu ingin utuk belajar bahasa German.
Sama-sama kita doakan kejayaan pelajar baru tingkatan 1 ini, ADIK IZHAR BIN ZAINUDDIN. Saya akan jaga kamu seperti adik saya sendiri...
Ya Allah... KAU terangilah dan kuatkanlah ketabahan anak ini yang serba serbi kekurangan namun demi tekad dan cita-cita dia sanggup menghadapinya...
HARTA KEKAYAAN AKAN HABIS NAMUN ILMU TIDAK PERNAH HABIS !!!
MUHASABAH DIRI SEKETIKA...


Posted via Blogaway

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

 

KALAM ILMU...

~> Khalifah di muka bumi itu perlulah akal seluas langit, mengalir seperti sungai yang deras..
=> Usia umpama harta, bukan banyaknya menjadi perhitungan, tetapi keberkatannya... Harta yang berkat sedikitnya mencukupi, banyaknya boleh diagih-agihkan.. Begitulah usia yang berkat, pendeknya bermanfaat, panjangnya melimpahkan kebaktian.
=>Seseorang yang melihat kebaikan dalam berbagai hal,beerti memiliki fikiran yang baik.Dan seseorang yang memiliki fikiran yang baik akan mendapatkan kenikmatan dalam kehidupan.

=> Ketahuilah bahawa kamu akan diperbuat sepertimana kamu membuat.
=> Imam Syafie pernah berkata, "Tidak akan mulia orang yang mengangkat diri, dan tidak akan hina orang yang merendah diri.."
=> Hidup mulia, mati syurga.
=> Dusta itu memberi ruang musuh mengambil alih kuasa dan ekonomi. Pemimpin yang tidak mengamalkan Al-Quran menyebabkan berlaku permusuhan sesama sendiri.
=> Akhirat itu di hadapanmu, yang memisahkannya hanyalah selangkah bernama kematian.
~> {Al-Ankabut:57}
"Setiap yang bernyawa akan merasai mati. Kemudian hanya pada kami kamu dikembalikan.." Sedarlah, detik hadapan tidak menjamin bahawa kita masih hidup. Oleh itu, hargailah detik sekarang dengan menyediakan bekalan untuk dibawa suatu hari nanti. Selalulah ingat Allah, ingat mati, kita semakin hampir kepada-Nya..
=> Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa yang mengucapkan LAILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH akan masuk syurga.."
=>Tinggalkan apa yang meragukanmu, kerjakanlah apa yang tidak meragukanmu. Sesungguhnya kebenaran membawa ketenangan dan dusta itu menimbulkan keraguan.
=> Ya Allah, sesungguhnya Engkau yang menjadikan kesenangan, maka permudahkanlah urusan kami Ya Allah.
=>Permudahkanlah jangan menyusahkan, gembirakanlah jangan menyedihkan.

=> Dari Abu Al-Darda.. "Dahulukanlah kedua-dua telingamu daripada mulutmu,, sesungguhnya diciptakan dua telinga dan satu mulut agar engkau lebih banyak mendengar dari berbicara.."
~> Songsonglah hati agar selalu bermuhasabah tentang ikhlas. Keikhlasan itu pentadbirnya adalah hati, maka pastikan hati itu selalu bersih dengan ilmu dan ibadah yang sahih. Hanya kita yang dapat menilai dan menghitung hati sendiri. Hitunglah hati sebelum ia dihitung di hadapan Allah Taala kelak.
=> Salah satu sifat manusia yang hingga kini masih mewarnai pergaulan adalah mereka lebih mudah menceritakan perkara-perkara negatif mengenai orang lain berbanding perkara-perkara yang postif.
=> Kecerdasan akal dan fikiran itu adalah lahir dari cahaya iman yang menyerap di hati, tetapi padamnya ia adalah kerana maksiat yang rela dan berleluasa tanpa dikawal dan dihisab.
=> Tidak sempurna iman kamu jika aku (Rasulullah) tidak dicintai melebihi cinta ibu bapa kamu dan manusia lain.
=> Hidup ini adalah teduhan dan singgahan sementara sebelum kita melangkah ke singgahan dan teduhan yang kekal selamanya. Bersedialah kita untuk menghadapnya kerana kita tidak tahu bilakah saat kita menjadi ahli teduhan selamanya itu.
=> Kata orang arifbillah, semakin jauh perjalanan kepada Tuhan, semakin jahil diri dirasakan.. tapi, bila berasa semakin sempurna maka itu tanda telah ditipu syaitan.
=> Allah memberi dunia kepada sesiapa yang dia suka atau tidak suka, tetapi Allah memberi agama kepada orang yang Dia suka iaitu orang yang beriman.
=> Sebaik-baik manusia ialah mereka yang memberi manfaat kepada orang lain, dan bukan menyusahkan orang lain.
~> Setiap yang kita lakukan bukannya apa-apa, dan kita juga bukannya siapa-siapa, jika bukan kerana besarnya cinta kita kepada-NYA.
=> Dalam hidup ini ada 3 perkara yang paling berharga; Pertama: Allah yang memberi hidayah.. Kedua: Ibubapa yang memberi sokongan.. Ketiga: Masa yang selalu tinggalkan kita tanpa kita sedari. Maka, jagalah ketiga-tiga ini supaya berjaya di dunia dan di akhirat.
=> Zina itu mengakibatkan banyak wabak penyakit, tipu dalam urusniaga menyebabkan masalah ekonomi, menolak zakat menyebabkan kemarau panjang.
=> Tiada yang lebih perit dan pahit yang dirasai oleh hati dan jiwa melainkan kemaksiatan yang berterusan, malah maksiat itu adalah baja kepada nafsu amarah.
=> Firman Allah, "Katakanlah adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu? Hanya orang yang menerima peringatan ialah orang=orang yang berakal."