Pages

Saturday, December 26, 2015

:: Pendosa Yang Ingin Bertaubat ::

✨ Lisanul Haq ✨

☝��Pendosa Yang Ingin Bertaubat☝�� 

   Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa silam dan tidak ada insan berdosa yang tidak mempunyai masa depan. Maka aku pendosa juga ingin ke syurga.

   Ketahuilah, semua orang berhak menjadi lebih baik. Sesungguhnya Allah sudah bentangkan pintu taubat seluas-luasnya kepada kita yang bergelar hamba-Nya.

   Dosa…Dosa…Dosa… Astaghfirullah, jika dihitung betapa banyaknya dosa kita, tak terhitung dek jari-jemari kita. Allah beri kita mata, tapi kita gunakan mata untuk melihat perkara maksiat. Allah beri kita tangan, tapi kita gunakan untuk memegang yang batil. Allah beri kita kaki, tapi kita gunakan untuk melangkah ke tempat haram. Kita boleh menyembunyikan dosa kita dari pandangan manusia. Tapi kita tak boleh sembunyikan dosa kita dari pandangan Allah s.w.t.

   ✒ Daripada Abu Hurairah RA, sabda Rasulullah s.a.w;
  (مَا مِنْ مَوْلُودٍ إِلاَّ يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ)
" Setiap anak yang lahir itu dalam keadaan fitrah...."
- Hadis Sahih Riwayat Muslim

Ya'ni suci, bersih, putih tanpa noda. Tetapi hati-hati kita semakin hari semakin gelap dek dosa yang dilakukan.

   Allah tidak hairan dengan dosa apa yang telah kita lakukan, tetapi Allah hairan mengapa kita tidak bertaubat. Innallaha ghofurrur rohim.

  �� Firman Allah SWT;
" يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحًا"
ُHai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubatan nasuha (taubat yang semurni-murninya).
- Surah At Tahrim ayat 8

   Sesungguhnya, orang-orang yang bertaubat itu, orang yang dirindui syurga. Akhir kata, saya menyeru kepada diri saya dan sahabat-sahabat sekalian. Mari kita kesali, koreksi diri atas segala dosa dan noda yang telah kita lakukan tanpa sedar mahupun sedar. Mohonlah kepada Allah pengampunan dari-Nya. Insyaallah, Allah Maha Pengasih Lagi Maha Mengasihani.

   Bertaqwalah kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa. Semoga amalan kita yang sedikit ini dinilai, dihisap dan diberi ganjaran yang setimpal oleh-Nya di Sana dan semoga usaha kecil ini membuat kita perolehi saham disana. Wallahua'lam.

�� Hasil tulisan; #sitiathirah92

Disediakan oleh,
Unit Dakwah dan Tarbiyyah,
MTPANSM 2015/ 2016 ��#sitiathirah92

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

 

KALAM ILMU...

~> Khalifah di muka bumi itu perlulah akal seluas langit, mengalir seperti sungai yang deras..
=> Usia umpama harta, bukan banyaknya menjadi perhitungan, tetapi keberkatannya... Harta yang berkat sedikitnya mencukupi, banyaknya boleh diagih-agihkan.. Begitulah usia yang berkat, pendeknya bermanfaat, panjangnya melimpahkan kebaktian.
=>Seseorang yang melihat kebaikan dalam berbagai hal,beerti memiliki fikiran yang baik.Dan seseorang yang memiliki fikiran yang baik akan mendapatkan kenikmatan dalam kehidupan.

=> Ketahuilah bahawa kamu akan diperbuat sepertimana kamu membuat.
=> Imam Syafie pernah berkata, "Tidak akan mulia orang yang mengangkat diri, dan tidak akan hina orang yang merendah diri.."
=> Hidup mulia, mati syurga.
=> Dusta itu memberi ruang musuh mengambil alih kuasa dan ekonomi. Pemimpin yang tidak mengamalkan Al-Quran menyebabkan berlaku permusuhan sesama sendiri.
=> Akhirat itu di hadapanmu, yang memisahkannya hanyalah selangkah bernama kematian.
~> {Al-Ankabut:57}
"Setiap yang bernyawa akan merasai mati. Kemudian hanya pada kami kamu dikembalikan.." Sedarlah, detik hadapan tidak menjamin bahawa kita masih hidup. Oleh itu, hargailah detik sekarang dengan menyediakan bekalan untuk dibawa suatu hari nanti. Selalulah ingat Allah, ingat mati, kita semakin hampir kepada-Nya..
=> Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa yang mengucapkan LAILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH akan masuk syurga.."
=>Tinggalkan apa yang meragukanmu, kerjakanlah apa yang tidak meragukanmu. Sesungguhnya kebenaran membawa ketenangan dan dusta itu menimbulkan keraguan.
=> Ya Allah, sesungguhnya Engkau yang menjadikan kesenangan, maka permudahkanlah urusan kami Ya Allah.
=>Permudahkanlah jangan menyusahkan, gembirakanlah jangan menyedihkan.

=> Dari Abu Al-Darda.. "Dahulukanlah kedua-dua telingamu daripada mulutmu,, sesungguhnya diciptakan dua telinga dan satu mulut agar engkau lebih banyak mendengar dari berbicara.."
~> Songsonglah hati agar selalu bermuhasabah tentang ikhlas. Keikhlasan itu pentadbirnya adalah hati, maka pastikan hati itu selalu bersih dengan ilmu dan ibadah yang sahih. Hanya kita yang dapat menilai dan menghitung hati sendiri. Hitunglah hati sebelum ia dihitung di hadapan Allah Taala kelak.
=> Salah satu sifat manusia yang hingga kini masih mewarnai pergaulan adalah mereka lebih mudah menceritakan perkara-perkara negatif mengenai orang lain berbanding perkara-perkara yang postif.
=> Kecerdasan akal dan fikiran itu adalah lahir dari cahaya iman yang menyerap di hati, tetapi padamnya ia adalah kerana maksiat yang rela dan berleluasa tanpa dikawal dan dihisab.
=> Tidak sempurna iman kamu jika aku (Rasulullah) tidak dicintai melebihi cinta ibu bapa kamu dan manusia lain.
=> Hidup ini adalah teduhan dan singgahan sementara sebelum kita melangkah ke singgahan dan teduhan yang kekal selamanya. Bersedialah kita untuk menghadapnya kerana kita tidak tahu bilakah saat kita menjadi ahli teduhan selamanya itu.
=> Kata orang arifbillah, semakin jauh perjalanan kepada Tuhan, semakin jahil diri dirasakan.. tapi, bila berasa semakin sempurna maka itu tanda telah ditipu syaitan.
=> Allah memberi dunia kepada sesiapa yang dia suka atau tidak suka, tetapi Allah memberi agama kepada orang yang Dia suka iaitu orang yang beriman.
=> Sebaik-baik manusia ialah mereka yang memberi manfaat kepada orang lain, dan bukan menyusahkan orang lain.
~> Setiap yang kita lakukan bukannya apa-apa, dan kita juga bukannya siapa-siapa, jika bukan kerana besarnya cinta kita kepada-NYA.
~> Sesungguhnya Allah tidak melihat bentuk tubuhmu, dan tidak pula melihat ketampananmu, tetapi Allah melihat hatimu.
=> Dalam hidup ini ada 3 perkara yang paling berharga; Pertama: Allah yang memberi hidayah.. Kedua: Ibubapa yang memberi sokongan.. Ketiga: Masa yang selalu tinggalkan kita tanpa kita sedari. Maka, jagalah ketiga-tiga ini supaya berjaya di dunia dan di akhirat.
=> Zina itu mengakibatkan banyak wabak penyakit, tipu dalam urusniaga menyebabkan masalah ekonomi, menolak zakat menyebabkan kemarau panjang.
=> Tiada yang lebih perit dan pahit yang dirasai oleh hati dan jiwa melainkan kemaksiatan yang berterusan, malah maksiat itu adalah baja kepada nafsu amarah.
=> Firman Allah, "Katakanlah adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu? Hanya orang yang menerima peringatan ialah orang=orang yang berakal."