Pages

Wednesday, May 8, 2013

:: Itu Ini Begitu Begini ::

:: Kembali pada Allah ::


Assalamualaikum.. Sekali lagi aku muncul dan muncul.. Tak kisahlah.. My blog.. Huhu

Bersambung pada kisah yang sebelumnya, aku tak berani untuk menyatakan benar atau tidak bahawa segelintir dari kita mengatakan kemenangan itu adalah dari permainan kotor mereka.. Itu, aku sendiri tak tau kesahihannya. Bersih ka? Kotor ka? Hanya si pelaku dengan Allah yang Maha Mengetahui. Jika salah dakwaan itu, maka Alhamdulillah anda peroleh pahala. Jika benar dakwaan itu, Astaghfirullah moga Allah beri pengampunan.. Sehebat-hebat permainan manusia,HEBAT lagi permainan ALLAH..Tapi, jujur, kita punya akal yang cukup sihat dan matang untung menilai. Kita bukan kanak-kanak yang boleh disuakan dengan lolipop untuk membuatkannya berhenti menangis. NOKTAH.....

Kali ini, aku ingin berkongsi satu lagi desas-desus yang aku baca-baca dari laman sesawang labah-labah.. Haha.. "Kenapa UMNO ajak bergabung taknak pulak, tapi bergabung dengan DAP. Cina kafir tu...".."Melayu ajak bergabung dengan Melayu taknak, tapi dengan Cina nak pulak.." Sebelum aku mengulas, suka aku ingatkan kepada mereka yang dulu SPM straight A mungkin, atau yang pernahlah belajar. Sila buka kembali buku PQS dan PSI anda dan hadamkan mengenai 4 jenis kafir itu.. Dan sila jawab, Cina di negara kita anda mahu golongkan yang mana satu.. Kafir Zimmi kah? Atau Kafir Harbi kah?.. Sila jawab dalam hati anda... 

Dan segala yang ingin aku kongsikan adalah kenyataan yang aku ulas dari kalam TGNA.. Ulama kita.. 
Pembaca budiman, PAS yang diperjuangkan oleh orang-orang PAS sekarang ini, asalnya bukanlah ditubuhkan oleh orang-orang PAS. Ya, saya yakin dan pasti semuanya mendapat A dalam Sejarah. PAS sekarang ini asalnya ditubuhkan oleh BIRO AGAMA UMNO. PAS hari ini hanya menyambung membajai PAS yang ditubuhkan oleh UMNO satu ketika dahulu. Tapi yang amat menyedihkan, UMNO telah membuang PAS darinya, kenapa? Adakah kerana PAS membawa imej Islam?? Why? Why? Why? Kenape perlu buang Islam dari hidup UMNO? Adakah Islam ini bertempoh untuk dibuang? Adakah Islam seperti ubat yang bertempoh? Ubat dah habis tempoh kita buang, begitukah Islam? So, dimana nilai Islam pada UMNO? Tepuk dada, tanya iman. 

Dan mengapa bergabung dengan Cina dan bukan orang Islam sendiri? Perlukah untuk saya labelkan, orang Melayu yang membuang Islam itu tarafnya seperti apa..Saya tidak mengatakan ahli-ahlinya, saya faham, ada yang mengatakan "Saya bertudung, jadi Islam mana yang saya tak ikut?" Jika anda berfikir begitu silakan, saya tidak menyalahkan pendapat anda. Dan tidak perlu saya mengulas lebih lanjut bagi yang berfikir sedemikian.

Nak cari ketenangan, keadilan, kemakmuran, keamanan dan sebagainya.. Tiada yang lain melainkan hanya ada pada Islam... ^^

Mengenai statement. "UMNO ajak bergabung taknak pulak".. See.... Jika ulama anda sendiri anda buang, macammana anda mahu terima ulama kami? Adakah kita akan MENJILAT kembali ludah kita? Pretty sure, takde sape yang akan menjilat kembali.. Pembaca budiman, Islam yang PAS perjuangkan sekarang bukan Islam 'copot-copot' (ambil sedikit-sedikit). Islam bukan hanya Solat, Puasa, Zakat, Haji sahaja.. Islam adalah our life.. Islam adalah Al Quran. Al Quran itu lengkap dengan Aqidahnya, Ibadahnya, Hukum-hakamnya, dan lain-lain. 

Dan ade juga yang berkata "Lepas ni kalau dah tak boleh azan semua jangan nak salahkan sesape." Ya.. Agak kasar ye disitu.. Huhu Sebab itulah Islam ajar kita, ALLAH BERSAMA KITA.. Jika kita jaga HAK ALLAH, maka ALLAH akan jaga hak kita.. Kenyataan Allah yang manakah ingin anda pertikaikan?? Allah akan jaga hak ISLAM.. Yakinlah dengan Allah.. Yakinlah.. Dan suka saya katekan, kenapa PAS masih bertahan sampai sekarang walaupun pelbagai cara yang digunakan untuk menumpaskan PAS.. Sebab ALLAH yang jage.. ALLAH yang pelihara..

Haha Nampak seolah-olah berkempen pula.. Bukan berkempen, memperjelas mana yang kurang jelas.. Saya hanya memperkata kepada yang menerima. Dan janganlah hanya kerana berbezanya pendapat ini kita bergaduh dan bertelagah sesama manusia. Saya jua mempunyai keluarga dan saudara-mara yang berbeza pandangan, namun saya hormati pendapat mereka kerana saya sayang keluarga dan saudara-mara saya. Berbeza pendapat itu rahmah..

Apapun, saya mengucapkan tahniah kerana masih bertahan. Saya sentiasa mendoakan kesejahteraan tanah air saya. Semoga membawa perubahan kepada negara. Aminn..

Akhir kalam, saya pohon maaf atas segala kekurangan dari isi-isi kandungan di atas. Ramai yang lebih arif dari saya... Segala yang baik itu dari Allah, dan yang buruk itu dari kakurangan diri saya sendiri. Hakikatnya, kullu minallah... Waallahua'lam..(^_^)

ALLAHU AKBAR... ALLAHU AKBAR.... ALLAHU AKBAR.... ^^

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

 

KALAM ILMU...

~> Khalifah di muka bumi itu perlulah akal seluas langit, mengalir seperti sungai yang deras..
=> Usia umpama harta, bukan banyaknya menjadi perhitungan, tetapi keberkatannya... Harta yang berkat sedikitnya mencukupi, banyaknya boleh diagih-agihkan.. Begitulah usia yang berkat, pendeknya bermanfaat, panjangnya melimpahkan kebaktian.
=>Seseorang yang melihat kebaikan dalam berbagai hal,beerti memiliki fikiran yang baik.Dan seseorang yang memiliki fikiran yang baik akan mendapatkan kenikmatan dalam kehidupan.

=> Ketahuilah bahawa kamu akan diperbuat sepertimana kamu membuat.
=> Imam Syafie pernah berkata, "Tidak akan mulia orang yang mengangkat diri, dan tidak akan hina orang yang merendah diri.."
=> Hidup mulia, mati syurga.
=> Dusta itu memberi ruang musuh mengambil alih kuasa dan ekonomi. Pemimpin yang tidak mengamalkan Al-Quran menyebabkan berlaku permusuhan sesama sendiri.
=> Akhirat itu di hadapanmu, yang memisahkannya hanyalah selangkah bernama kematian.
~> {Al-Ankabut:57}
"Setiap yang bernyawa akan merasai mati. Kemudian hanya pada kami kamu dikembalikan.." Sedarlah, detik hadapan tidak menjamin bahawa kita masih hidup. Oleh itu, hargailah detik sekarang dengan menyediakan bekalan untuk dibawa suatu hari nanti. Selalulah ingat Allah, ingat mati, kita semakin hampir kepada-Nya..
=> Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa yang mengucapkan LAILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH akan masuk syurga.."
=>Tinggalkan apa yang meragukanmu, kerjakanlah apa yang tidak meragukanmu. Sesungguhnya kebenaran membawa ketenangan dan dusta itu menimbulkan keraguan.
=> Ya Allah, sesungguhnya Engkau yang menjadikan kesenangan, maka permudahkanlah urusan kami Ya Allah.
=>Permudahkanlah jangan menyusahkan, gembirakanlah jangan menyedihkan.

=> Dari Abu Al-Darda.. "Dahulukanlah kedua-dua telingamu daripada mulutmu,, sesungguhnya diciptakan dua telinga dan satu mulut agar engkau lebih banyak mendengar dari berbicara.."
~> Songsonglah hati agar selalu bermuhasabah tentang ikhlas. Keikhlasan itu pentadbirnya adalah hati, maka pastikan hati itu selalu bersih dengan ilmu dan ibadah yang sahih. Hanya kita yang dapat menilai dan menghitung hati sendiri. Hitunglah hati sebelum ia dihitung di hadapan Allah Taala kelak.
=> Salah satu sifat manusia yang hingga kini masih mewarnai pergaulan adalah mereka lebih mudah menceritakan perkara-perkara negatif mengenai orang lain berbanding perkara-perkara yang postif.
=> Kecerdasan akal dan fikiran itu adalah lahir dari cahaya iman yang menyerap di hati, tetapi padamnya ia adalah kerana maksiat yang rela dan berleluasa tanpa dikawal dan dihisab.
=> Tidak sempurna iman kamu jika aku (Rasulullah) tidak dicintai melebihi cinta ibu bapa kamu dan manusia lain.
=> Hidup ini adalah teduhan dan singgahan sementara sebelum kita melangkah ke singgahan dan teduhan yang kekal selamanya. Bersedialah kita untuk menghadapnya kerana kita tidak tahu bilakah saat kita menjadi ahli teduhan selamanya itu.
=> Kata orang arifbillah, semakin jauh perjalanan kepada Tuhan, semakin jahil diri dirasakan.. tapi, bila berasa semakin sempurna maka itu tanda telah ditipu syaitan.
=> Allah memberi dunia kepada sesiapa yang dia suka atau tidak suka, tetapi Allah memberi agama kepada orang yang Dia suka iaitu orang yang beriman.
=> Sebaik-baik manusia ialah mereka yang memberi manfaat kepada orang lain, dan bukan menyusahkan orang lain.
~> Setiap yang kita lakukan bukannya apa-apa, dan kita juga bukannya siapa-siapa, jika bukan kerana besarnya cinta kita kepada-NYA.
~> Sesungguhnya Allah tidak melihat bentuk tubuhmu, dan tidak pula melihat ketampananmu, tetapi Allah melihat hatimu.
=> Dalam hidup ini ada 3 perkara yang paling berharga; Pertama: Allah yang memberi hidayah.. Kedua: Ibubapa yang memberi sokongan.. Ketiga: Masa yang selalu tinggalkan kita tanpa kita sedari. Maka, jagalah ketiga-tiga ini supaya berjaya di dunia dan di akhirat.
=> Zina itu mengakibatkan banyak wabak penyakit, tipu dalam urusniaga menyebabkan masalah ekonomi, menolak zakat menyebabkan kemarau panjang.
=> Tiada yang lebih perit dan pahit yang dirasai oleh hati dan jiwa melainkan kemaksiatan yang berterusan, malah maksiat itu adalah baja kepada nafsu amarah.
=> Firman Allah, "Katakanlah adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu? Hanya orang yang menerima peringatan ialah orang=orang yang berakal."