Pages

Thursday, February 23, 2017

:: Nasihat Buat Ibubapa ::

NASIHAT BUAT YG BERGELAR IBUBAPA��

Assalamualaikum��


Semalam balik Mrsm Kuala Terengganu setelah ceramah seharian terjumpa sepasang suami isteri sebaik sampai di kl. Kata mereka kami ada 3 orang anak. Tapi yang sulung benar-benar menguji kesabaran kami.

Dia sentiasa buat kami rasa nak marah. Dia suka usik adik-adiknya. Dia buat macam-macam. Dan dia makin menjadi-jadi suka buat kami hilang sabar..atuk nenek yang tolong jaga mereka pun rasa begitu. Sekarang ni dia pandai berbohong pula ustaz..ya Allah..

Kami dah puas tegur, nasihat, marah dan kadang-kadang cubit dan geram juga. Kenapa macam tu yer ustaz. Kadang terpukul lepas tu sedih lak.. Sakit rasa..

Sebenarnya bukan abang sahaja hadapi begitu. Tapi ramai orang kadang-kadang diuji dengan anak pertama. Kadang yang kedua. Kadang yang ketiga.

Tuan puan orang baik. Allah sayang.. ingat lagi tak nikmat masa mula-mula dapat anak. Saya masih ingat satu-satu. Dari mula-mula tahu isteri hamil. Saya sujud syukur. Saya menangis. Tak sangka dah nak jadi ayah.

Satu hari sedang isteri saya jalan di Pasaraya dia kena masuk hospital kerana nak bersalin. Malam tu isteri saya menangis berdoa. Bila sakit makin kuat. Betapa sakitnya isteri saya. Kami pegang tangan dan sama-sama baca doa. Macam-macam zikir. Saya tak lepaskan tangan isteri saya. Saya telefon mak ayah dan mak ayah mertua dan adik beradik minta doa.

Bila dah nak keluar. Punyalah saya tak tahan tengok sakitnya. Dr kata kena cepat push nanti lemas. Ada nurse lama datang tolong tekan kat atas. Bila anak keluar. Baby senyap..rasa melihat wajah baby masa tu terasa satu perasaan macam nampak cahaya putih. Terasa gembira amat sangat dan datang rasa sayang yang amat mendalam..hanya Allah yang beri rasa dan nikmat itu..

Baby keluar senyap jer..isteri saya menangis. Doktor kata cepat panggil dr seorang lagi pakar kanak-kanak. Isteri saya menangis. Abang kenapa anak tak menangis..saya usap kepalanya dan kata Allah ada..

Saya pandang isteri saya menangis. Sehinggalah dengar tangisan baby. Bila isteri dapat peluk baby. Menjadi penawar segala sakit dan urat yang terputus.

Hari-hari melihat anak tadi membesar. Kita suami isteri amat mencintainya. Sehinggalah satu hari bila dia dapat adik. Dan tambah lagi adik.

Dia buat macam-macam kerana cuma ingin perhatian. Kita mak ayah kadang-kadang marah   yang sulung depan adik-adik. Setiap kali tengah kita sibuk dengar anak menangis. Kita jerit "kakak...ya Allah..kakak jangan buat adik..abang mengalah jangan buat adik 

Dengar barang jatuh semua kita salahkan abang atau yang besar...

Sebenarnya kita tak boleh marah abang atau kakak depan adik-adik. Tak boleh marah suami atau isteri depan anak-anak. Kita kena bercakap dengan mereka berdua. Kecuali kita ingin tegur semua. Nanti jika kita asyik marah yang kakak. Kakak jadi benci adik. Sebab adik saya kena marah. Adik pula terbiasa jadi mengada depan makayah. Setiap kali salah dia salahkan kakak atau abang dia..

Semua orang saudara mara pun selalu marah dia. Sehingga dia rasa macam anak tiri. Asyik kena marah. Kita pun terfikir, sebab kita marah dia jadi begini. Atau sebab mereka kita semakin marah. Tapi bila fikir semula mereka cuma anak-anak kain putih kitalah yang mencoraknya.

Kadang-kadang sedih tengok bila kita dapat anak yang lain tanpa niat dan sedar kita telah buat anak kita sedih dan menjauh hati. Saya pernah jumpa seorang anak 12 tahun minta saya doakan dia dapat belajar asrama penuh supaya mak ayah boleh jaga dan sayang adik-adik. Dia tak nak susahkan mak.

Hargailah setiap anak-anak kita. Sayangi mereka. Bantu mereka menjadi anak soleh dan solehah.

Siapa tahu anak paling aktif dan kuat kacau adik-adik esok bakal Islamkan dunia. Siapa tahu anak yang asyik buat kita nak marah esok bakal Daie besar. Tugas kita berusaha dan berdoa. Pasti benih iman dalam hati anak kita diberi oleh Allah. Bukan kita pilih siapa anak kita. Tapi Allah pilih mereka untuk kenal Allah. Kerana mereka bakal mengubah dunia dan meninggalkan sejarah dan dikenali di langit.

Beri masa untuk mereka. Anak kecil sehingga 7 tahun didik dan bimbing mereka sambil bergurau. Sayangi mereka..cium peluk mereka. Rumah ialah syurga kita di dunia ini. Syurga isteri kita. Syurga anak-anak kita..

Suami isteri kena sama-sama saling membantu. Jika isteri sibuk jaga baby. Kita suami tolong jaga kakak atau abang. Bila nampak mereka sedih atau jauh hati. Anak kena marah dengan ibu. Ayah terangkan pada anak. Mak sayang kau..ceritakan dari hari pertama kita mendapat mereka. Cerita saat manis mereka. Dan cakap sebab sayang mak tegur begini atau begini..

Kuncinya beri masa dengan sabar, sayang, dan doa. Hidupkan dalam rumah Majlis Talim. Al Quran dan Hadis Nabi saw. Anak kecil pun bawa sama. InsyaAllah rumah diliputi rahmat. Malaikat memenuhi rumah kita. Sakinah ketenangan, dan bahagia dalam hati kita suami isteri dan anak-anak.

Tiada anak dilahirkan jahat. Mereka kain putih, kita ibubapa yang mencorakkan mereka..

Anak yang aktif bakal jadi daie besar. Anak yang banyak menangis bakal manusia yang ada hati dan perasaan. Kita bila last gaduh dengan adik beradik. Inikan pula anak-anak kita. Sayangilah anak-anak..

Mereka suami isteri menangis. Ya Allah betul lah ustaz. Kita terlupa bila saat kita diuji. InsyaAllah ustaz kami akan amalkan bersyukur dan hidupkan rumah dengan Ta'lim. Ada buat tapi jarang sangat. InsyaAllah lepas ni mula istiqamah setiap.hari-

ebit lew��



#sitiathirah92 🌷 ::TintaSamudera::

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

 

KALAM ILMU...

~> Khalifah di muka bumi itu perlulah akal seluas langit, mengalir seperti sungai yang deras..
=> Usia umpama harta, bukan banyaknya menjadi perhitungan, tetapi keberkatannya... Harta yang berkat sedikitnya mencukupi, banyaknya boleh diagih-agihkan.. Begitulah usia yang berkat, pendeknya bermanfaat, panjangnya melimpahkan kebaktian.
=>Seseorang yang melihat kebaikan dalam berbagai hal,beerti memiliki fikiran yang baik.Dan seseorang yang memiliki fikiran yang baik akan mendapatkan kenikmatan dalam kehidupan.

=> Ketahuilah bahawa kamu akan diperbuat sepertimana kamu membuat.
=> Imam Syafie pernah berkata, "Tidak akan mulia orang yang mengangkat diri, dan tidak akan hina orang yang merendah diri.."
=> Hidup mulia, mati syurga.
=> Dusta itu memberi ruang musuh mengambil alih kuasa dan ekonomi. Pemimpin yang tidak mengamalkan Al-Quran menyebabkan berlaku permusuhan sesama sendiri.
=> Akhirat itu di hadapanmu, yang memisahkannya hanyalah selangkah bernama kematian.
~> {Al-Ankabut:57}
"Setiap yang bernyawa akan merasai mati. Kemudian hanya pada kami kamu dikembalikan.." Sedarlah, detik hadapan tidak menjamin bahawa kita masih hidup. Oleh itu, hargailah detik sekarang dengan menyediakan bekalan untuk dibawa suatu hari nanti. Selalulah ingat Allah, ingat mati, kita semakin hampir kepada-Nya..
=> Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa yang mengucapkan LAILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH akan masuk syurga.."
=>Tinggalkan apa yang meragukanmu, kerjakanlah apa yang tidak meragukanmu. Sesungguhnya kebenaran membawa ketenangan dan dusta itu menimbulkan keraguan.
=> Ya Allah, sesungguhnya Engkau yang menjadikan kesenangan, maka permudahkanlah urusan kami Ya Allah.
=>Permudahkanlah jangan menyusahkan, gembirakanlah jangan menyedihkan.

=> Dari Abu Al-Darda.. "Dahulukanlah kedua-dua telingamu daripada mulutmu,, sesungguhnya diciptakan dua telinga dan satu mulut agar engkau lebih banyak mendengar dari berbicara.."
~> Songsonglah hati agar selalu bermuhasabah tentang ikhlas. Keikhlasan itu pentadbirnya adalah hati, maka pastikan hati itu selalu bersih dengan ilmu dan ibadah yang sahih. Hanya kita yang dapat menilai dan menghitung hati sendiri. Hitunglah hati sebelum ia dihitung di hadapan Allah Taala kelak.
=> Salah satu sifat manusia yang hingga kini masih mewarnai pergaulan adalah mereka lebih mudah menceritakan perkara-perkara negatif mengenai orang lain berbanding perkara-perkara yang postif.
=> Kecerdasan akal dan fikiran itu adalah lahir dari cahaya iman yang menyerap di hati, tetapi padamnya ia adalah kerana maksiat yang rela dan berleluasa tanpa dikawal dan dihisab.
=> Tidak sempurna iman kamu jika aku (Rasulullah) tidak dicintai melebihi cinta ibu bapa kamu dan manusia lain.
=> Hidup ini adalah teduhan dan singgahan sementara sebelum kita melangkah ke singgahan dan teduhan yang kekal selamanya. Bersedialah kita untuk menghadapnya kerana kita tidak tahu bilakah saat kita menjadi ahli teduhan selamanya itu.
=> Kata orang arifbillah, semakin jauh perjalanan kepada Tuhan, semakin jahil diri dirasakan.. tapi, bila berasa semakin sempurna maka itu tanda telah ditipu syaitan.
=> Allah memberi dunia kepada sesiapa yang dia suka atau tidak suka, tetapi Allah memberi agama kepada orang yang Dia suka iaitu orang yang beriman.
=> Sebaik-baik manusia ialah mereka yang memberi manfaat kepada orang lain, dan bukan menyusahkan orang lain.
~> Setiap yang kita lakukan bukannya apa-apa, dan kita juga bukannya siapa-siapa, jika bukan kerana besarnya cinta kita kepada-NYA.
=> Dalam hidup ini ada 3 perkara yang paling berharga; Pertama: Allah yang memberi hidayah.. Kedua: Ibubapa yang memberi sokongan.. Ketiga: Masa yang selalu tinggalkan kita tanpa kita sedari. Maka, jagalah ketiga-tiga ini supaya berjaya di dunia dan di akhirat.
=> Zina itu mengakibatkan banyak wabak penyakit, tipu dalam urusniaga menyebabkan masalah ekonomi, menolak zakat menyebabkan kemarau panjang.
=> Tiada yang lebih perit dan pahit yang dirasai oleh hati dan jiwa melainkan kemaksiatan yang berterusan, malah maksiat itu adalah baja kepada nafsu amarah.
=> Firman Allah, "Katakanlah adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu? Hanya orang yang menerima peringatan ialah orang=orang yang berakal."